A fost demarat proiectul pentru o nouă sală Polivalentă

Sportul brailean va beneficia in urmatorii ani de o sala cu o capacitate de peste 4000 de locuri care va fi construita pe digul Braila – Galati langa reprezentanta Apan.

Handbal Club Dunarea Braila va putea evolua in cativa ani intr-o sala ultramoderna.

Multumim mult pentru implicare autoritatilor locale Primaria Municipiului Braila si Consiliul Judetean Braila.

* visul președintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, de a realiza o sală polivalentă modernă, mai mare decât cea pe care o are în prezent județul nostru, începe să se contureze * în cadrul celei mai recente ședințe ordinare, consilierii municipali au aprobat trecerea din domeniul privat în domeniul public al Municipiului Brăila a unui teren generos, în suprafață de peste 78.000 mp aflat pe DN22B * potrivit primarului Marian Dragomir, se pregătește transferul respectivei suprafețe către Consiliul Județean, care va începe apoi demersurile pentru realizarea unei Săli Polivalente între Brăila și Galați * Chiriac a declarat, la rândul său, că va încerca să obțină finanțare de la Uniunea Europeană sau de la Compania Națională de Investiții pentru acest deziderat

Începe să se contureze proiectul președintelui Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, privind realizarea unei Săli Polivalente noi, moderne și mult mai încăpătoare decât cea actuală, care să fie poziționată între Brăila și Galați. Pe scurt, este vorba despre un demers al Administrației Marian Dragomir în parteneriat cu Consiliul Județean. Așadar, în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila din luna august a fost aprobat un proiect care dă startul unui întreg șir de proceduri administrative ce ar trebui să se concretizeze prin edificarea unei noi săli polivalente. Este vorba despre trecerea din domeniul privat în domeniul public al Municipiului Brăila a unui teren în suprafață de 78.549,00 mp situat în Municipiul Brăila, DN22B Km 4^520.

Potrivit datelor din proiectul de hotărâre, terenul, care se află pe Dig, la ieșirea din oraș spre Galați, pe partea stângă, chiar după locul unde își are sediul societatea APAN, are o valoare de inventar de 6.954.886 lei. În acest raport se precizează că terenul a făcut obiectul unor licitații publice, organizate în vederea edificării unui obiectiv economic, conform unor hotărâri de CLM din ianuarie și februarie 2021, însă nu au existat participanți și nu a fost desemnat vreun adjudecatar.

”Menționăm că pentru o mai bună valorificare a terenului și o dezvoltare durabilă a zonei, se propune trecerea acestuia din domeniul privat în domeniul public, pentru accesarea de fonduri nerambursabile sau realizarea unui parteneriat între instituția noastră și Consiliul Județean”, se precizează în cadrul proiectului ce a fost aprobat în unanimitate în CLM Brăila.

Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, primarul Marian Dragomir a explicat despre ce licitație a fost vorba, dar și schimbarea de plan la care s-a ajuns în cele din urmă, în privința acestui teren.

Dragomir: «Considerăm că este foarte bine să avem o Sală Polivalentă între Brăila și Galați»

Edilul-șef a explicat că terenul respectiv a fost solicitat inițial de către societățile care lucrează în prezent la podul suspendat peste Dunăre, pentru a-și organiza acolo un șantier pe o perioadă determinată. Cu toate acestea, între timp, constructorul a preferat o altă variantă, astfel că nu s-a mai prezentat la licitația organizată de către Primărie. Cum terenul nu a mai suscitat interes pentru constructorul podului, municipalitatea a decis să revină la un plan mai vechi și să înceapă procedurile pentru a-l transfera către Consiliul Județean, care la rândul său să înceapă demersurile privind realizarea unei săli polivalente acolo. Acesta a fost motivul pentru care consilierii municipali au votat proiectul privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al Municipiului Brăila și declararea ca fiind bun de uz public local a acestui teren de peste 78.000 mp.

”Este vorba despre transmiterea de la Primărie către Consiliul Județean a terenului respectiv în vederea construirii unei Săli Polivalente între Brăila și Galați. A fost inițial o solicitare de la cei care lucrează la pod pentru închirierea terenului respectiv pe o perioadă determinată de timp, de trei – cinci ani, în vederea organizării de șantier. Ulterior, în urma cererii scrise de la societățile respective, noi am scos la licitație terenul, numai că dumnealor au găsit o altă variantă și nu au mai participat la licitație. Ca urmare a acestui fapt ne-am reorientat și atunci dăm terenul Consiliului Județean în vederea realizării unui proiect în comun, pentru o Sală Polivalentă, cu foarte multe terenuri de sport, amplasate în jurul acesteia. Noi am schimbat deocamdată încadrarea respectivului teren. Urmează să facem transferul către Consiliul Județean. Va fi o hotărâre de Consiliu Local Municipal și una de Consiliu Județean în acest sens. Apoi se va face transferul efectiv și va urma înscrierea în Cartea Funciară. Ulterior, trebuie să fie demarată procedura pentru un DALI. Este o procedură de durată. Dar o demarăm. Considerăm că este foarte bine să avem o Sală Polivalentă între Brăila și Galați, cu terenuri de sport aferente, care să atragă spectatori și participanți din ambele orașe”, a declarat Dragomir.

Primarul a mai completat că viitoarea sală polivalentă va trebui să fie una modernă, care să respecte toate standardele prevăzute de legislația în domeniu. Totuși, Dragomir a recunoscut că șansele ca aceasta să fie gata în actualul mandat sunt foarte mici.

”Nu va fi un proiect care să se finalizeze în mandatul actual. Dacă îl vom finaliza noi sau următorii, contează mai puțin. Cel mai important lucru este că se demarează procedura și că încep pașii legali”, a conchis acesta.

Chiriac susține că sala respectivă va putea fi folosită și pentru concerte

La rândul său, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, ne-a confirmat planurile comune ale Primăriei și ale instituției pe care o conduce de a realiza o nouă Sală Polivalentă, care să gazduiască undeva între 3.000 și 4.000 de spectatori. Totodată, acesta a precizat că actuala sală este depășită din anumite puncte de vedere și că trebuie să rămână doar la nivel de rezervă pentru cea care se va construi în viitorul apropiat. Șeful Consiliului Județean a explicat că planul său este acela de a realiza sala polivalentă fie prin fonduri europene, pe noul exercițiu financiar, fie prin fonduri de la Compania Națională de Investiții.

”În momentul în care acest teren va fi transferat în domeniul public al Județului Brăila, noi ne vom ocupa de tot ce înseamnă documente pentru a depune la CNI sau pentru a obține fonduri europene, să facem o sală polivalentă între 3.000 și 4.000 de locuri. O nouă sală polivalentă, modernă. Eu îmi doresc foarte mult lucrul acesta, astfel încât Sala Polivalentă actuală să rămână ca un backup la noua sală. Și aici sunt două aspecte: Prima oară trebuie să intre Consiliul Județean în posesia acelui teren și să fie în domeniul public al Județului Brăila. După aceea, după intabulare, cadastrare, absolut tot ce trebuie, noi vom avea la dispoziție două variante. Pe una din axele de finanțare europeană 2021-2027, să dăm drumul la un proiect pentru o Sală Polivalentă cu acest obiect clar. Sau în momentul în care avem disponibilitate la Compania Națională de Investiții, să depunem tot pentru o Sală Polivalentă. Deci nu facem lucrurile acestea din banii județului. Ne dorim ca în anul următor să facem niște expertize asupra terenului. Să vedem pe ce soluție se va merge: construcție ușoară, construcție grea. Ținând cont de faptul că acolo a fost totuși un teren cu probleme. Dar este un teren pretabil pentru o sală polivalentă destul de mare”, a declarat Chiriac.

Într-adevăr, aspectul privind starea precară a terenului a fost confirmat și de primarul Marian Dragomir, care a explicat că înainte de venirea sa la Primărie, pe zona respectivă s-au făcut anumite intervenții pentru a o ridica la cota necesară, suprafața respectivă fiind mult mai joasă decât este în prezent. Revenind, Chiriac a dorit să precizeze că respectiva sală nu va găzdui doar viitoare evenimente sportive simple, ci chiar unele de amploare, dar și concerte, având în vedere faptul că Județul Brăila nu se poate lăuda cu prea multe astfel de locații în prezent.

”Va putea fi folosită și de brăileni și de gălățeni. Și mai mult, o Sală Polivalentă nu este potrivită doar pentru meciurile de handbal, volei, baschet etc. Se pot ține și alte evenimente acolo. Pot avea loc concerte, de exemplu. Vă aduc aminte că în momentul de față, Brăila nu are o sală mai mare de 460 locuri, cât are Sala Tineretului. Cât despre aspect, va fi o sală acoperită. Eu o văd pe o structură ușoară, frumoasă, cochetă, futuristă. Să fie în trendul secolului XXI. Oricum, se vor face expertize, vor fi proiectanți, DALI-uri și așa mai departe”, a mai punctat Chiriac.

Reamintim că despre realizarea unei noi săli polivalente președintele CJ Brăila a vorbit prima dată în mandatul trecut, însă până în prezent nu s-au făcut și pași concreți în această direcție.