Rapid – Dunărea 35-35, egalul care cântărește greu – Lecția finalurilor scăpate de sub control și … o ‘Fata Morgana’: drumul către constanță

Miercuri, 13 noiembrie, în Giulești, Rapid București și HC Dunărea Brăila au terminat la egalitate 35-35, la pauză 19-23, într-un meci contând pentru etapa a 10-a a Ligii Naționale.

Dunărea a marcat încă din primul minut și, după alte șapte, conducea deja cu 5-1. Apoi, Rapidul a revenit în joc, egalând în mai multe rânduri, dar Dunărea a plecat la vestiare cu un avantaj de patru goluri: 19-23.

În repriza a doua, „vântul schimbării” a început să sufle în primele 13 minute, când cele două echipe au marcat împreună 11 goluri, iar tabela consemna un scor strâns, 26-27. A urmat un moment de forță pentru Brăila, care s-a distanțat la “cinci lungimi” de adversară: 26-31 (min. 48). Însă, în ultimele 12 minute, „momentele Vâlcea, Cisnădie, Bistrița” au reapărut, iar Dunărea, îmbrăcând „tricoul fatalității”, a reușit doar patru goluri, în timp ce Rapid a înscris de nouă ori. La final, tabela arăta 35-35.

În loc de concluzii:

Maratonul celor 60 de minute și lecția autocontrolului
Am pornit acest meci ca un alergător într-un maraton, cu un sprint prelungit care ne-a ținut în avantaj până aproape de final. Cu toate acestea, momentele decisive ne-au prins în „ofsaid” și ne-au tăiat din elan. E o lecție despre gestionarea efortului de-a lungul întregului meci, despre echilibrul între agresivitate și rezistență, astfel încât fiecare minut să ne țină pe drumul victoriei până la final.

Atacul în șapte și riscurile unui joc de uzură
Decizia de a juca în atac cu șapte jucătoare a adus un element de risc, cu o eficiență de 25%. Uneori, riscul poate schimba jocul în favoarea noastră, dar doar când e bine calculat. Într-un „război de uzură”, echipa trebuie să aleagă bătăliile pe care le poate câștiga cu certitudine, nu doar pe cele care aduc spectacol. A fost un „război de uzură” în care echipa noastră a avut momente de strălucire, însă în momentele-cheie, balanța nu a înclinat în direcția dorită.

Momentele ratate – atunci când o secundă face diferența
Câteva momente decisive, precum cel din finalul meciului, al aruncării de la 7 metri, ne-au arătat că fiecare decizie și fiecare secundă contează. În astfel de clipe, șansa și precizia se dovedesc cruciale. Orice ezitare e un punct pierdut și astfel, o oportunitate ratată devine o lecție.

Repetarea tiparului și lecția lecțiilor neînvățate
Acest egal face parte dintr-un tipar familiar: o primă repriză excelentă, un început puternic de repriză secundă și o pierdere de ritm pe final. Meciuri precum cele contra Bistriței, Cisnădiei sau Vâlcii au devenit antrenamente reale, în care lecția de final rămâne neînvățată. Acesta e momentul în care trebuie să deschidem ochii și să identificăm ce e de corectat.

Inima echipei și liniștea în fața presiunii
Suferim atunci când presiunea devine prea mare, ca o orchestră ce își pierde ritmul exact când ajunge în crescendo. Pentru a rezista, echipa are nevoie de calm, de un „dirijor” în teren, pe bancă, un lider care să mențină focusul pe fiecare minut și pe fiecare fază, indiferent de dificultatea situației. E nevoie de autocontrol și de o gestionare mai bună a presiunii, care să ne ferească de scăderi pe final.

Chemarea la introspecție – „Al optulea jucător” rămâne lângă echipă
Pentru echipă și antrenori, fiecare meci trebuie să devină o oglindă. O oglindă care să ne arate unde trebuie să ne perfecționăm, nu să ne justifice înfrângerile prin factori externi. În loc să ne concentrăm pe alte “elemente”, să fim atenți la ce avem noi de făcut pentru a transforma fiecare greșeală într-un progres. Iar suporterii, parte integrantă a echipei, trebuie să rămână alături de aceasta. Ei sunt „al optulea jucător” și, chiar dacă fiecare dintre ei vede meciul prin proprii ochi, e nevoie să lăsăm evaluările finale pe seama celor din interior – antrenori, conducători, jucători. Împreună, vom transforma fiecare victorie într-o reușită a noastră, dar pentru aceasta, trebuie să fim un tot unitar – o echipă în adevăratul sens al cuvântului.

RAPID BUCUREȘTI – HC DUNĂREA BRĂILA 35-35 (19-23)
Arbitri: C. Lovin (B) / S. Stancu (Bz)

Rapid București: Șandru (1 gol și 5 intervenții), Duijndam (1 gol și 2 intervenții) – Korsos (6 goluri), Buceschi (5), Ristovska (5), Janjusevic (4), Stoica (3), Kassoma (2), Kouyate (2), Fernandez (2), Ostase (2), Gorshkova (1), Hernandez (1), L. Gonzalez – Antrenor: David Ginesta

HC Dunărea Brăila: Trusova (7 intervenții), Șerban (0) – Milosavljević (8 goluri), Ježić (7), Gonzalez (6), Raicea (4), Michalak (3), Popa (2), Liščević (2), Lupei (1), Venâncio (1), Bohme (1), Kanaval, Schmelzer, Kovářová, Borș – Antrenor: Jan Leslie.

Campionatul se va întrerupe după etapa a 10-a, pentru a da “prim-planul” Turneului Final al Campionatului European, programat între 28 noiembrie și 15 decembrie, și care se va desfășura în trei țări: Austria, Elveția și Ungaria. România face parte din grupa B, alături de Muntenegru, Cehia și Serbia.

În etapa a 11-a, vineri, 20 decembrie, HC Dunărea Brăila va juca în Polivalentă cu SCM Craiova.

  • articol scris de Silviu Stanciu